Press Releases, 27/07/2023 (Bulgaria)

Асоциация за развитие на София ще обучава граждани на трети страни на финансова независимост с нов международен проект

На 3 и 4 февруари 2022 година се събра консорциум от 11 организации и институции от 7 държави членки на Европейския съюз (Швеция, Гърция, Италия, Белгия, Кипър, България и Хърватия), за да се стартира проектът ПЛУТОС и да се създаде план за сътрудничество по време на изпълнението му. PLOUTOS е проект, финансиран от Фонда за убежище, миграция и интеграция на Европейския съюз.

Контекст на проекта

Интеграцията на граждани на трети страни, които се стремят да възстановят живота си на едно изцяло ново място, в държавите членки на ЕС все още е предизвикателство, не само за тях, но и за общностите и институциите на местно ниво, които се стремят към мирно съжителство и просперитет за всички, живеещи в тези общности. За съжаление, достъпът до финансови услуги, особено в традиционните банкови институции, за граждани на трети страни е възпрепятстван от ограниченото владеене на език от страна на служителите на тези предприятия и институции, процеса по регистрация за правен статут, липсата на опит и познания за местната финансова система и предложенията, които тя може да им даде.

За ПЛУТОС

Проектът има за цел да подобри достъпа на гражданите на трети страни до финансови услуги. Това от своя страна ще повлияе на местните общности като повиши тяхното доверие, както и мотивацията на тези граждани на трети страни да търсят заетост, което ще е значително по-лесно благодарение на изцяло новия набор от умения, придобити от тяхното участие в проекта. ПЛУТОС се стреми и да намали страха и нестабилността, които идват в резултат от зависимостта на гражданите на трети страни от заобикалящото ги общество.

Затова основната цел на ПЛУТОС е подобряването на финансовата грамотност на тези граждани и предоставянето на достъп до разнообразие от финансови услуги чрез езикови курсове и обучения за устен превод на местните общности. Гражданите на трети страни от своя страна ще получат възможността да учасвтат в семинари по предприемачество и финансова грамотност, както и практическа бизнес програма, позволяваща прилагането на тези техни придобити умения на работното място. Иновативни многоезични технологични инструменти също ще бъдат специално предоставени на тези граждани.

Поектът има няколко основни цели – финансова грамотност, достъп до финансови услуги, както и достъп до пазара на труда, обществените услуги, свързани с него, както и

професионални обучения. ПЛУТОС цели да помогне и на страните членки да се възстановят по-бързо от шока на фискалните разходи, който се предизвиква от по-големите суми, нужни за гражданите на трети страни в краткосрочен план, чрез обучението им за придобиване на финансова независимост. Това ще увеличи допълнително средносрочните ползи от притока на тези лица в резултат на по-бързата им интеграция на пазара на труда, както и новите инвестиции в местните икономики. Средносрочна и дългосрочна полза ПЛУТОС ще донесе и по отношение на качествената промяна в човешкия капитал на всяка една от държавите, в които проектът е активен.

Разнообразието в броя на гражданите на трети държави, опитът в прилагането на инициативи за интеграция и наличните средства за такива инициативи при различните партньори по проекта ще им помогне да осигуряват взаимопомощ един на друг и да обменят мнения и опит, за да постигнат оптимални резултати в интеграцията на тези граждани във финансовите общности на страните членки.

На местно ниво ПЛУТОС допринася за приоритетите на Градския дневен ред на ЕС, особено по отношение на усилията за приобщаване на мигранти и бежанци. Проектът ще насърчи и иновационния потенциал на градовете. Статистически мигрантите стартират повече бизнес предприятия в сравнение с местните граждани, с което създават работни места и допринасят за преодоляване на проблема с бедността в големите населени места.

Проектът се стреми да отключи огромния потенциал на гражданите на трети страни, с което да насърчи и икономическия растеж на страните членки. Той е разделен на няколко етапа на изпълнение. Първият вече приключва, а през него консорциумът проведе информационна кампания, за да идентифицира между 30 и 40 бенифициенти (от които поне 40% жени) във всяка държава на изпълнение. От тях най-малко 30 от всяка държава ще присъстват на обучение за финансова грамотност и бизнес език, което ще започне през септември 2022 година в шест от страните.

В допълнение, по време на първия етап на проекта организациите партньори проведоха и финализираха проучване за съществуващата литература по финансова грамотност и бизнес език, както и няколко изследвания чрез многоезичен въпросник за идентифициране на бариерите пред гражданите на трети страни и техните нужди в процеса на икономическа интеграция. Следващите стъпки по ПЛУТОС са свързани с разработката на учебни програми за бизнес език и финансова грамотност, проектирането на технологични инструменти, фокусирани върху гражданите на трети държави, както и създаването на условия за тях, чрез които да приложат техните умения за финансова грамотност на работното място.